Apa itu tokenomik dan bagaimana ia dapat menghidupkan semula ekonomi

10/02/2021

Tokenization menggabungkan perniagaan anda dengan teknologi blockchain dan mengeluarkan token perniagaan anda sendiri yang pada dasarnya seperti stok.

Dengan menyambung ke blockchain, anda secara automatik dapat mengautomasikan semua proses perniagaan anda. Pada masa yang sama, anda mempunyai data terkini mengenai kos anda, yang mana anda dapat bertindak balas dengan cepat dan menjimatkan dengan ketara. Setelah anda mengautomasikan keseluruhan perniagaan anda dan disambungkan ke blockchain, perniagaan anda akan mudah dan teratur untuk bakal pelabur yang suka membeli token anda.

Tokenization adalah proses melindungi data sensitif dengan mengganti nombor yang dihasilkan oleh algoritma yang disebut token. Tokenization sering digunakan untuk mencegah penipuan kad kredit. Token ini boleh dihantar melalui Internet atau melalui pelbagai rangkaian tanpa wayar yang diperlukan untuk memproses pembayaran tanpa mendedahkan butiran bank yang sebenarnya. Jumlah sebenar akaun bank disimpan di tempat yang selamat.

Tokenization adalah kaedah yang mengubah hak menjadi aset menjadi token digital.
Andaikan ada rumah berharga € 200,000. Tokenization dapat menjadikan apartmen ini menjadi 200,000 token (jumlahnya benar-benar sewenang-wenangnya, jadi dapat 2 juta token). Oleh itu, setiap token mewakili 0.0005% aset pendasar. Akhirnya, kami mengeluarkan token di platform yang menyokong kontrak pintar seperti Ethereum, sehingga token dapat dibeli dan dijual secara bebas di pelbagai bursa.

Apabila anda membeli token, anda sebenarnya membeli 0.0005% aset harta tanah. Anda membeli 100,000 token / token dan memiliki 50% aset anda. Anda membeli 200,000 token / token dan memiliki 100% aset. Jelas sekali, anda tidak akan menjadi pemilik sah harta tanah. Oleh kerana Blockchain adalah buku awam tetap, ia memastikan bahawa setelah anda membeli token, tidak ada yang dapat "memadamkan" harta benda anda, walaupun tidak disenaraikan dalam kadaster harta tanah. Harus jelas mengapa Blockchain membenarkan jenis perkhidmatan ini.

Tokenisasi aset lain berfungsi dengan cara yang sama. Sekiranya terdapat gambar Picasso bernilai EUR 50 juta, gambar itu juga boleh dijadikan tanda. Perkara yang sama berlaku untuk emas dan berlian serta sekuriti dan harta tanah lain.